Kələmin tarixi
Təvazökar, lakin çox yönlü tərəvəz olan kələm minilliklərə qədər uzanan zəngin tarixə malikdir. Aydın mənşəli bir çox digər məhsullardan fərqli olaraq, kələmin kəşfi tək bir an deyil, tədricən becərmə və çevrilmə hekayəsidir.
Vəhşi başlanğıclar
Kələmin mənşəyi vəhşi əcdadı, müasir savoy kələmimizə bənzəyən yarpaqlı yaşıl bitki ilə bağlıdır. Bu vəhşi əcdad Aralıq dənizi bölgəsində, ehtimal ki, eramızdan əvvəl 6000-ci ildə inkişaf etmişdir. Bu vəhşi kələmlər suyu yaxşı saxlayan qalın, ürəkaçan yarpaqlara malik idi və yağışın az olduğu yerlərdə sağ qalmağa imkan verirdi.
Kələmin Avropa və Asiyada gəlişi
Təxminən eramızdan əvvəl 4000-ci illərə doğru irəliləyiş, sübutlar göstərir ki, həm Avropada, həm də Asiyada ayrı-ayrı əhliləşdirmə səyləri aparılırdı. Avropada əhliləşdirmə eramızdan əvvəl 1000-ci illərdə baş verib. Fermerlər daha böyük, sıx yarpaqlı bitkiləri seçməyə başladılar və bu gün bildiyimiz baş kələm sortlarına yol açdılar. Bu arada, Çin kimi şərq bölgələrində kələm becərilməsi daha da qədimlərə gedib çıxır və sübutlar onun eramızdan əvvəl 4000-ci ildən istifadə olunduğunu göstərir.
Kulinariya ulduzunun yüksəlişi
Qədim yunanlar və romalılar dövründə kələm köklü bir məhsula çevrildi. Yunanlar kələmin müalicəvi xüsusiyyətlərə malik olduğuna inanırdılar, Romalılar isə onu süfrə dəbdəbəsi hesab edirdilər. Yaşlı Plininin Roma yazıları müxtəlif kələm yeməklərini təsvir edir, mətbəxdə onun çox yönlülüyünü vurğulayır.
Kələm dünyanı gəzir
Əsrlər boyu kələm bütün Avropaya yayıldı, ehtimal ki, ticarət yolları və mədəni mübadilə yolu ilə. Romalıların Avropadakı populyarlığında əhəmiyyətli rol oynadığına inanılır. Orta əsrlərdə kələm xüsusilə Fransada işçi sinfi üçün əsas qidaya çevrildi. Yaxşı saxlama qabiliyyəti və soyuq iqlimlərdə davamlılığı onu qiymətli qida mənbəyinə çevirdi.
Okeanın o tayında: kələm yeni dünya ilə tanış olur
Kələmin səyahəti Avropa sərhədlərində dayanmadı. Avropalıların Amerikaya gəlişi kələmin Yeni Dünyaya girişini qeyd etdi. Fransız kəşfiyyatçısı Jak Kartye 1541-ci ildə Şimali Amerikaya etdiyi üçüncü səyahətində kələm toxumu gətirdiyinə görə tanınır. Kələmin tərkibindəki yüksək vitamin C uzun səyahətlərdə avropalı dənizçilər üçün xilasedici olub və sinqa xəstəliyinin qarşısını almağa kömək edib.
Kələm növləri: Müxtəlifliyin qeyd olunması
Kələmin hekayəsi növlər içərisində inanılmaz müxtəlifliyi qeyd etmədən tamamlanmır. Zaman keçdikcə fermerlər tərəfindən selektiv yetişdirmə nəticəsində hər biri özünəməxsus xüsusiyyətlərə malik olan bir sıra kələm sortları yarandı. Yaşıl kələmin sıx şəkildə yığılmış başları, savoy kələminin qırışmış yarpaqları, qırmızı kələmin canlı bənövşəyi çalarları və napa kələminin boş, yarpaqlı quruluşu var. Bu müxtəliflik kələmin uyğunlaşma qabiliyyətini və müxtəlif iqlimlərdə və kulinariya ənənələrində inkişaf etmək qabiliyyətini əks etdirir.
Kələm: Qidalanma və çox yönlülük mirası
Bu gün kələm bütün dünyada saysız-hesabsız yeməklərdə istehlak edilən həyati bir məhsul olaraq qalır. Almaniyada duzlu kələmdən Koreyada kimçiyə qədər kələm ikonik fermentləşdirilmiş qidaların əsasını təşkil edir. Bu, salatların, güveçlərin, qızardılmış qızartmaların və saysız-hesabsız digər kulinariya məhsullarının əsas tərkib hissəsidir.
Kələmin yabanı bitkidən qlobal kulinariya ulduzuna qədər səyahəti onun davamlılığına, uyğunlaşma qabiliyyətinə və qida dəyərinə sübutdur. Kələmi pəhrizlərimizə daxil etməyin yeni yollarını araşdırmağa davam edərkən, biz bu çox yönlü tərəvəzin zəngin tarixini və boşqablarımızdakı qalıcı rolunu qeyd edirik.